Moderne horecaverlichting
In het restaurant komen lekker eten en modern cateringdesign samen om een geslaagde avond te creëren. Een professioneel verlichtingsconcept creëert een sfeer die uitnodigt om te blijven hangen en terug te komen. Voor restaurantverlichting wordt een uitgekiende mix van directe en indirecte verlichting gebruikt.
Toepassingsgebieden
In het gastengedeelte van het restaurant wordt flikkervrij, aangenaam licht gebruikt om privacy te creëren in het openbare gedeelte. Geselecteerde lichtkleuren en -intensiteiten vormen ook de perfecte scène voor de gerechten. Lampenwelt Professional beveelt kleurweergavewaarden van minstens Ra 90 en verlichtingssterktes van ongeveer 200 lux aan. Bovendien is de verlichting in het restaurant - indien dimbaar - optimaal voorbereid op wisselende scenario's zoals feesten.
Aantrekkelijke buitenverlichting is een integraal onderdeel van het verlichtingsconcept van het restaurant, omdat dit het eerste is wat een gast opmerkt. In de regel beslissen gasten ook op basis van de uiterlijke indruk of een restaurant hun bezoek waard is. Wegarmaturen zorgen ook voor meer veiligheid voor gasten en personeel.
De lampen in de keuken worden blootgesteld aan veel heet vet, dampen en hoge temperaturen. Vochtbestendige armaturen met IP54-bescherming zijn daarom het minimum. Omwille van het gebruiksgemak van de verlichting raden we groepsschakelbare en dimbare armaturen aan en een kleurweergave-index van Ra ≥ 90 voor een perfecte voedselbereiding.
Cateringverlichting aan de buitenkant weerspiegelt de identiteit van het interieur. Effen gevels van gebouwen kunnen visueel worden verbeterd met design-georiënteerde horecaverlichting. We raden ook armaturen van roestvrij staal aan, die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en corrosiebestendig en eenvoudig te reinigen zijn.
Vooral in bars en cafés wordt het eerste contact met de gast gelegd en gecommuniceerd aan de bar en toonbank. LED-stripverlichting is een voorbeeld van verlichting die vanaf het begin boeit. Hetzij aan de onderkant van het werkblad, in een uitsparing in het onderste deel van de toonbank of achter doorschijnende materialen zoals opaal glas of acrylglas.
Gastentoiletten zijn essentieel voor restaurants die alcoholische dranken serveren, groter zijn dan 50 m² en/of meer dan 50 zitplaatsen hebben. Functionele verlichting in de toiletruimte van het restaurant zorgt er ook voor dat gasten in deze ruimte volledig tevreden zijn.
Onze aanbevelingen
Wettelijke vereisten
Zoals voor elke openbare of commercieel gebruikte plaats gelden ook voor verlichting in de horeca duidelijk gedefinieerde voorschriften zodat gasten en werknemers er veilig kunnen verblijven. Belangrijke voorschriften zijn onder andere werkplekvoorschrift A 3.4 en -> DIN EN 12464-1.
Deze bevelen het volgende aan voor verlichting in restaurants:
100 lux: gangen
200 lux: entree, eetzaal, toiletten
300 lux: kassaruimte en buffet
In cafés en bars maakt een verlichtingssterkte van minder dan 100 lux deel uit van het concept. Dit maakt duidelijk dat de juiste verlichting in de horeca niet kan worden berekend met formules, maar wordt ontworpen als een algemeen verlichtingsconcept dat de identiteit van het restaurant weerspiegelt.
Een algemene regel: hoe hoger de ruimtes, hoe hoger de montage van de armaturen en hoe krachtiger en talrijker de lichtbronnen.
Technische aspecten van goede verlichting
Restaurantlampen hebben idealiter een CRI > 90 om het eten er heerlijk uit te laten zien. Een behaaglijke kleurtemperatuur van 1.200 - 2.700 Kelvin onderstreept de gezellige sfeer in de horeca. Een zeer dynamisch lichtpatroon dat het oog leidt, is bijzonder aantrekkelijk en aangenaam voor het oog. Een voorbeeld hiervan is een opvallend verlichte barachterwand en een discreet zit- en loungegedeelte.