:format(jpeg))
Moderne horecaverlichting
CateringverlichtingIn het restaurant komen lekker eten en modern gastronomisch design samen om een geslaagde avond te creëren. Een professioneel verlichtingsconcept creëert een sfeer die uitnodigt om te blijven hangen en terug te komen. Voor de restaurantverlichting wordt een uitgekiende mix van directe en indirecte verlichting gebruikt.
Toepassingsgebieden
:format(jpeg))
In het gastengedeelte van het restaurant wordt flikkervrij, aangenaam licht gebruikt om privacy te creëren in het openbare gedeelte. Geselecteerde lichtkleuren en intensiteiten vormen ook het perfecte decor voor de gerechten. Lampen24.nl Professional adviseert kleurweergavewaarden van minstens Ra 90 en verlichtingssterkten van rond 200 lux. Bovendien is de verlichting in het restaurant - indien dimbaar - optimaal voorbereid op wisselende scenario's zoals feesten.
:format(jpeg))
Aantrekkelijke buitenverlichting is een integraal onderdeel van het verlichtingsconcept van het restaurant, omdat dit het eerste is wat een gast opmerkt. In de regel beslissen gasten ook op basis van hun uiterlijke indruk of een restaurant een bezoek waard is. Tuinpadverlichting zorgt onder andere ook voor meer veiligheid voor gasten en personeel.
:format(jpeg))
De lampen in de keuken worden blootgesteld aan veel heet vet, dampen en hoge temperaturen. Vochtbestendige lampen met beschermingsgraad IP54 zijn daarom het minimum. Voor handig gebruik van de verlichting raden we lampen aan die in groepen kunnen worden geschakeld en gedimd en een kleurweergave van Ra ≥ 90 voor perfecte voedselbereiding.
:format(jpeg))
De buitenverlichting van het restaurant weerspiegelt de identiteit van het interieur. Gewone gevels van gebouwen kunnen visueel worden verbeterd met designgerichte cateringverlichting. We raden ook lampen van roestvrij staal aan, die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, corrosiebestendig zijn en gemakkelijk schoon te maken zijn.
:format(jpeg))
Vooral in bars en cafés wordt het eerste contact met de gast gelegd en gecommuniceerd aan de bar en toonbank. LED stripverlichting is een voorbeeld van verlichting die meteen boeit. Hetzij aan de onderkant van het werkblad, in een uitsparing in het onderste deel van de toonbank of achter doorschijnende materialen zoals opaal glas of acrylglas.
:format(jpeg))
Gastentoiletten zijn essentieel voor horecagelegenheden die alcoholische dranken serveren, groter zijn dan 50 m² en/of meer dan 50 zitplaatsen hebben. Functionele verlichting in de toiletruimte van het restaurant zorgt er ook voor dat gasten hier volledig tevreden zijn.
Onze aanbevelingen
Wettelijke vereisten
Zoals voor elke openbare of commerciële locatie gelden er ook voor verlichting in de horeca duidelijk gedefinieerde regels om ervoor te zorgen dat gasten en werknemers er veilig kunnen verblijven. Onder andere werkplekvoorschrift A 3.4 en -> DIN EN 12464-1 zijn belangrijk.
Deze worden aanbevolen voor verlichting in het restaurant:
- 100 lux: Gangen
- 200 lux: ingang, eetkamer, toiletten
- 300 lux: kassa en buffet
In cafés en bars maakt een verlichtingssterkte van minder dan 100 lux deel uit van het concept. Dit maakt duidelijk dat de juiste verlichting in de horeca niet kan worden berekend met formules, maar wordt ontworpen als een algemeen verlichtingsconcept dat de identiteit van het restaurant weerspiegelt.\ Een algemene regel: hoe hoger de ruimtes, hoe hoger de montage van de armaturen en hoe krachtiger en talrijker de lichtbronnen.
:format(jpeg))
:format(jpeg))
Technische aspecten van goede verlichting
In het ideale geval hebben restaurantlampen een CRI > 90 om het eten er heerlijk uit te laten zien. Een gezellige lichttemperatuur van 1.200 - 2.700 Kelvin onderstreept de behaaglijke sfeer in de horeca. Een zeer dynamisch lichtbeeld dat het oog leidt, is bijzonder aantrekkelijk en een lust voor het oog. Een voorbeeld hiervan is een opvallend verlichte achterwand van de bar en een discreet zit- en loungegedeelte.