De verlichtingstechnologie van klassieke gloeilampen en halogeenlampen is altijd dimbaar geweest. Met de verschuiving naar de LED-verlichtingstechnologie (en ook zijn voorganger, de spaarlamp) is dit veranderd: niet alle LED-lampen zijn dimbaar.
Als u een LED wilt dimmen, dan hebt u speciale, dimbare LED-lampen nodig. Deze zijn vaak, maar niet altijd, dimbaar met een fase-afsnijdimmer.
LED-lampen zijn niet allemaal dimbaar. Of een lamp al dan niet dimbaar is, is terug te vinden in de artikeldetails op de regel "Dimbaar".
Accessoires, zoals dimmers voor stopcontacten, zijn praktisch voor het dimmen van tafellampen en vloerlampen. Deze dimmers werken over het algemeen alleen met gloeilampen en halogeenlampen.
Jazeker. En dat alternatief heet: smarthome-lichtbronnen. De individuele instelling van helderheid, kleurtemperatuur en RGB-kleur behoort tot de belangrijkste kenmerken van slimme lichtbronnen. Accessoires zoals dimmers zijn voor deze lampen niet per se noodzakelijk. Slimme LED-lampen beschikken dus over een ongecompliceerde verlichtingsbesturing die nog nooit eerder heeft bestaan.
Met dimbare lampen met vast geïnstalleerde LED-technologie kunt de lichtsterkte en ook de lichtkleur naar believen veranderen, zonder verdere accessoires. Dit betekent dat u een en dezelfde lamp zowel voor werken als wonen kunt gebruiken. LED-panelen behoren tot de meest populaire soort lampen voor dit doel. Het vlakke licht en de vlakke behuizing zijn uiterst modern.
De volledige dimtechnologie is al ingebouwd in de smarthome-lichtbron. Sommige lampen hebben bovendien geen WLAN nodig. Deze zijn te bedienen met een infrarood-afstandsbediening, maar zijn dan niet verbonden met een netwerk. Deze Lite-variant van de "smarthome-lichtbron" is het meest ongecompliceerde alternatief voor de klassieke lichtregeling.
Hiervoor hebt u bij slimme lichtbronnen meestal een smartphone, WLAN en de app van het betreffende smarthome-systeem nodig.
Een andere populaire bedieningsmethode is spraakbediening met de meest gebruikte spraakassistenten. De afstandsbediening, die u in plaats van de smartphone kunt gebruiken, wordt ook door bijna alle systemen aangeboden.
Wie daarentegen een klassiek dimmergevoel wil, kan de lichtbronnen en lampen koppelen aan wandschakelaars . Deze accessoires zijn verbonden met het netwerk en werken op batterijen, zodat u deze niet rechtstreeks op het lichtnet of de lamp hoeft aan te sluiten.
Een gesorteerd overzicht van het volledige assortiment aan lichtregelingsopties is te vinden onder de desbetreffende smarthome-systemen.
Accessoires, zoals de Philips Hue-wandschakelaar, worden met plakband bevestigd en werken op batterijen. Dit systeem communiceert draadloos met de slimme lichtbronnen en lampen via WLAN en maakt een comfortabele lichtregeling mogelijk zonder dat u een dimmer nodig hebt.
Afstandsbedieningen maken deel uit van nagenoeg elk smarthome-systeem. Soms zijn dat klassieke infrarood-afstandsbedieningen, andere werken via Bluetooth. Deze afstandsbedieningen vormen een uitstekende aanvulling op de bediening via de smartphone-app.
Hebt u goed advies nodig over het dimmen van smarthome-lichtbronnen? Of hebt u een andere vraag over lichtregeling of verlichting? Dan helpen onze experts u graag verder: naar het contactformulier.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.