10% vanaf €99 & 13% vanaf €159 extra korting op bijna alles
Met de term LED-buis of LED-tube worden alle LED lampen bedoeld die conventionele fluorescerende tl-lampen vervangen. Hoofdzakelijk zijn dit:
T5 G5-lichtbronnen met een pinafstand van 5 mm en buis-Ø van 16 mm
T8 G13-lampen met een pinafstand van 13 mm en buis-Ø van 26 mm
Bovendien verschilt de lengte van de LED-buizen net als bij de klassieke fluorescerende tl-lampen. De standaardlengtes zijn 60, 90, 120 en 150 cm.
De overschakeling op LED-verlichtingstechnologie brengt verschillende voordelen met zich mee, die bijzonder doeltreffend zijn al naar gelang van de plaats van gebruik:
een lager energieverbruik
uiterst schakelvast
een lange levensduur
onmiddellijk een volledige lichtopbrengst
In bijkeukens profiteert u van het feit dat u de lichtbron bijna nooit hoeft te vervangen.
De hoge schakelvastheid en de onmiddellijk volledige lichtopbrengst bewijzen hun waarde, onder meer in de badkamer.
Bij commercieel gebruik is het lagere energieverbruik bijzonder economisch.
Om de juiste LED-buis te kiezen, moet u een aantal aspecten in acht nemen:
de juiste sokkel, bijv. T8 G13
de juiste lengte, bijv. 120 cm
de juiste helderheid, bijv. 2.400 lumen
de juiste lichtkleur, bijv. daglicht (6.500 Kelvin)
Verdere tips voor de keuze van de geschikte LED-buis:
aangezien LED-buizen een hoger lichtrendement hebben van ongeveer 100 lumen per watt, is de lumenwaarde doorslaggevend voor de helderheidsspecificatie. Als u nog steeds in watt rekent, kijk dan naar de vergelijkende waarde die bij elke lichtbron vermeld is.
Bij de aankoop van een LED-buis is het ook van cruciaal belang om de juiste lichtkleur voor de locatie te kiezen. Het volgende is gebruikelijk:
Warmwit (<3.300 Kelvin) voor woonkamers, bijv. in designlampen met tubefitting
Universeel wit (3.300 - 5.300 Kelvin) voor gangen, keukens en alle werk- en hobbykamers
Daglicht (>5.300 Kelvin) in bergruimtes en bijkeukens, alsmede trappenhuizen en garages
Bovendien is het type voorschakelapparaat waarmee de LED-buis gebruikt kan worden doorslaggevend. Dit verschilt per LED-buis. Daarom moet u altijd in de artikeldetails kijken of de lichtbron compatibel is.
Zo kunnen Plug & Play-oplossingen voor gebruik met elektronische voorschakelapparaten (EVSA) hier in enkele minuten in geïnstalleerd worden zonder dat u de bedrading hoeft aan te passen. Andere lampen zijn geschikt voor gebruik met een verliesarm voorschakelapparaat (VVSA), een conventioneel voorschakelapparaat (CVSA) of netspanning van 230 V. Ook kunnen deze lampen compatibel zijn met alle drie de voorschakelapparaten. In geval van twijfel is het de moeite waard om onze experts om advies te vragen.
Trouwens: de oude fluorescerende tl-lamp moet u vanwege het kwikgehalte inleveren bij een inzamelpunt voor gevaarlijk afval. Deze mag u niet met het huishoudelijk afval weggooien. Een LED-buis die wordt vervangen, wordt beschouwd als elektronisch afval. Ook deze moet u inleveren bij een inzamelpunt.
Welke LED-buis wordt gebruikt ...
... hangt af van de geïnstalleerde lamp en de plaats van gebruik.
U hebt goed advies nodig over LED-buizen en LED-tubes, hun lengtes, sokkels of noodzakelijke voorschakelapparaten? Of hebt u een andere vraag over licht en verlichting? Dan helpen onze experts u graag verder: naar het contactformulier.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.