10% vanaf €99 & 13% vanaf €159 extra korting op bijna alles
Wat is eigenlijk de sokkel? En wat is de fitting? Dat is gemakkelijk te onthouden: de fitting is de aansluiting op de lamp waarin de sokkel van de lichtbron komt. Eigenlijk heel eenvoudig. Als er eens niet zoveel verschillende sokkels waren. E27 en E14 zijn waarschijnlijk de bekendste. G9 en GU10 klinkt de meeste mensen ook wel bekend in de oren. In deze handige gids leest u alles wat u moet weten over GU10.
GU10 is de korte naam voor de lampsokkel van een hoogspanning-reflectorlamp. G duidt de klemsokkel aan. U beschrijft de mechanische bevestiging. De twee kleine pinnen op de lamp hebben altijd een afstand van precies 10 mm tot elkaar.
Het vervangen van GU10 lampen is helemaal niet moeilijk: Eerst koppelt u deze los van de stroomtoevoer en laat u de lamp afkoelen. Vervolgens draait u de oude lichtbron eruit en draait u de nieuwe erin. Klaar is Kees.
Er is een klein, subtiel verschil. Bij de GU10-sokkels is de onderrand van de contactdoos afgeschuind, bij de GZ10-sokkels niet. De fitting vormt de tegenstuk. Daarom: GU10 lampen passen ook in GZ10-fittingen. Andersom echter niet.
GU10-lichtbronnen zijn verkrijgbaar met verschillende stralingshoeken. Bij GU10 variëren deze van een middelbrede tot brede lichtbundel. Hebt u de precieze informatie nodig? Die is te vinden op de verpakking of in de technische gegevens.
Houdt u van gezelligheid? Dan moet het licht zeker dimbaar zijn, bijvoorbeeld GU10 lampen van Philips Hue. Wees echter voorzichtig: dim alleen lampen waar op staat dat deze dimbaar zijn. Deze informatie staat om te beginnen op de verpakking. Anderzijds bevatten onze productgegevens ook informatie over het product. Lees deze goed door voordat u het product koopt.
Heel simpel: allereerst moet de lichtbron dimbaar zijn. Dat wil echter nog niet zeggen dat elke dimmer geschikt is. Exacte informatie over welke dimmer geschikt is, vindt u op de verpakking of in de technische gegevens. Dimbaar met faseaansnijding of faseafsnijding is heel gebruikelijk.
Maakt u zich geen zorgen, LED-lichtbronnen worden meestal niet zo heet als de ouderwetse gloeilampen. Natuurlijk geven ook LEDs wat warmte af. Daarom mogen deze niet direct in de isolatie zitten. De lucht moet immers kunnen circuleren om te koelen.
Dat is materie voor de professionals. Maar goed, als u dan toch in detail wilt treden: de gebruikelijke nominale spanning is 230 volt. Onze experts kunnen vragen hierover natuurlijk altijd beantwoorden. Bel of mail gewoon even. De contactgegevens vindt u hieronder.
Halogeen is ‘uit’. En LED is ‘in’. Daarom is deze vraag eigenlijk overbodig. Want voor LEDs is dit niet relevant. Bent u desondanks toch nieuwsgierig? Het zit zo: voor GU10-halogeenlampen beschreef +C een extra bescherming (deksel). Naar verluidt zou dit de kleur, de lichtemissie of de temperatuur moeten verbeteren.
In principe geldt het volgende: als hobby-elektricien moet u dit niet zelf uitproberen. U kunt beter een expert in de arm nemen. Maar u wilt het toch precies weten? Geen punt: GU10 lampen moeten parallel geschakeld worden. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experts.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.