Er is een centrale (en soms niet zo centrale) fitting waarin een onhandig grote gloeilamp wordt gedraaid. En daar omheen wordt het frame gebouwd: zo zag het werk van een lampdesigner eruit. In heel grote lijnen dan, natuurlijk. In elk geval tot LED zijn intrede deed! Vroeger waren ontwerpers gebonden aan de gloeilamp en moesten ze daar omheen bouwen. Nu ontwerpen designers eerst een lamp en daarna plaatsen zij de LED-verlichting erin. LED-verlichting is wezenlijk kleiner en daarom gemakkelijk in een designlamp te verwerken.
Wat is er precies veranderd? Enerzijds zijn er de voordelen van deze verlichtingstechnologie voor de consument, waaronder een hoge energiebesparing, een lange levensduur en ja, ook prachtig licht. Maar het gaat eigenlijk helemaal niet om die kwaliteiten.
Wat LED de designers van wandlampen biedt, is de vrijheid bij het ontwerpen - dankzij de compactheid van de lichttechniek. Elke lampontwerper kan precies die designwandlamp vervaardigen die hij of zij in gedachten heeft. LED-lichttechnologie past in alle ontwerpen alsof het "onzichtbaar" is. Niet qua helderheid, uiteraard. Maar alleen voor wat betreft de grote glazen bollen, die ergens in of op de lamp te zien zijn.
Design met LED is niet alleen "veel eenvoudiger", zoals Gigi Ranica zegt, maar ook eenvoudigweg stijlvol, modern en zo nu dan ook futuristisch. Precies zoals de designers het graag willen.