11% vanaf €109 & 14% vanaf €179 extra korting op bijna alles
De toepassingsmogelijkheden voor hoogspanningsinbouwspots (LED inbouwspots 230v), ook wel HV-inbouwspots genoemd, zijn talrijk. De inbouwspots zijn te gebruik voor de verlichting van schappen, maar ook voor de volledige verlichting van een huiskamer. Door achteraf zwenkbare spots te monteren, kunt u echt elke hoek van de kamer verlichten.
Het grote voordeel van inbouwspots is hun compacte vormgeving: na de installatie is de volledige technologie zich in het meubelstuk, het plafond of de wand verdwenen. Alleen de decoratieve ring blijft zichtbaar. Hierdoor lijken kleine ruimtes groter, omdat er geen grote lampen in de ruimte hangen. Dit maakt hoogspanningsinbouwspots ook interessant voor bijv. gangen.
Een opmerking op voorhand: uitsluitend een gekwalificeerde elektricien mag de elektrische installatie uitvoeren om te garanderen dat aan alle veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan.
Na de elektrische installatie wordt een gat geboord in een verlaagd plafond. De afmetingen van het gat zijn afhankelijk van het te monteren product. Om de LED-inbouwspot te installeren, worden gewoonlijk de bevestigingsklemmen aan de achterkant samengedrukt. Hierna wordt de spot in het boorgat gestoken.
Dat hangt van het product af. Er zijn hoogspanningsinbouwspots met een geringe inbouwdiepte waarvoor een holte van bijv. 30 mm al voldoende is.
Kies ook absoluut voor dit soort inbouwspots als u niet wilt dat het verlaagde plafond de ruimte onnodig lager maakt. Een verlaagd plafond betekent immers altijd dat de ruimte enigszins verkleind wordt.
In de regel wordt voor hoogspanningsinbouwspots een GU10-reflectorlamp met halogeentechnologie gebruikt. Tegenwoordig zijn er echter ook inbouwspots met vast geïnstalleerde LEDs en geschikte LED-retrofits voor klassieke GU10-fittingen.
Een belangrijke opmerking bij het overschakelen van GU10-halogeen naar GU10-LED: de nieuwe lichtbron moet een vergelijkbare helderheid (in lumen), een vergelijkbare kleurtemperatuur (in Kelvin), een goede kleurweergave (vanaf Ra 80) en een vergelijkbare stralingshoek hebben, bijvoorbeeld 40° voor een gedefinieerde lichtkegel of 110° voor de verlichting van een breed oppervlak.
Hoogspanningsinbouwspots hebben geen transformator nodig. Zoals bij alle inbouwlampen zijn de afzonderlijke spots met elkaar verbonden. Dat wil zeggen dat er een leiding van de ene lamp naar de andere loopt. Met LED-inbouwspots van 230 V (hoogspanning) is er geen limiet aan het aantal spots dat u in serie kunt schakelen.
De beslissing om voor hoogspanning of laagspanning te kiezen hangt vaak ook af van de plaats van gebruik. In badkamers, met name in de binnenste twee beschermingszones, mogen bijvoorbeeld uitsluitend 12-voltsystemen (laagspanning) gebruikt worden.
Bij installatie in de badkamer komt elektriciteit in aanraking met vocht. Daarom is het advies om de installatie uitsluitend door een elektricien te laten uitvoeren hier nog meer van belang, aangezien er levensgevaar kan bestaan.
Bij installatie in de badkamer is het afhankelijk van de beschermingszone waarin de lamp gemonteerd moet worden:
In de buurt van badkuipen en douches moeten de lampen beschermingsklasse IP67 hebben en mogen deze alleen met 12 volt worden gebruikt
Tot een hoogte van 2,25 m rond de douchekop en de badkuip moeten de lampen beschermingsklasse IP65 hebben en op 12 volt werken
Tot 60 cm rondom de badkuip of douche en tot een hoogte van 2,25 m hoeven de lampen slechts een beschermingsklasse van IP44 te hebben
Tip: Wenst u graag een spot met meer flexibiliteit? Ontdek onze slimme inbouwspots van Philips Hue.
Hebt u professioneel advies nodig bij de keuze, installatie of montage van hoogspanningsinbouwspots? Of hebt u een andere vraag over licht en verlichting? Dan helpen onze experts u graag verder: naar het contactformulier.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.