Tot 65% korting in alle categorieën + tot 14% extra op bijna alles
Dat is eigenlijk heel eenvoudig: als je aan het bureau zit te werken, dan heb je gewoon meer licht nodig dan het licht dat de plafondlamp geeft.
Je hersenen draaien op volle toeren als je achter de bureau zit te zwoegen. Dat is niet het enige, ook je ogen moeten hard werken. En om je ogen niet in de steek te laten, heb je naast de algemene verlichting ook goede functionele en gerichte verlichting nodig - een bureaulamp.
Hiermee beschik je over nauwkeurig, verblindingsvrij licht om je optimaal te ondersteunen bij de verschillende werkzaamheden aan het bureau - de zogenaamde visuele taken. Teksten, afbeeldingen en objecten worden hierdoor gewoon beter zichtbaar. Je ontlast uw ogen, waardoor deze niet zo snel moe worden. Hiermee kun je ongemak of zelfs hoofdpijn beter voorkomen.
Ten eerste: algemene verlichting (bijv. plafondlampen) en functionele verlichting (bureaulampen) vullen elkaar goed aan. Vertrouw dus niet op slechts één van de twee als je aan je bureau zit te werken. Anders is er onvoldoende licht of is er een te groot contrast tussen licht en donker.
Bovendien moet je...
overwegen welk doel de lamp moet vervullen: wil je ontspannen surfen op de computer of wil je lang en productief werken?
bedenken welke extra's voor jou persoonlijk belangrijk zijn, zoals een dimmer of een flexibel instelbare lampenkop
zorgen dat de bureaulamp strookt met je eigen stijl
erop letten dat lamp voldoende helderheid (lumen) biedt
zorgen dat de bureaulamp voldoende ruimte heeft om deze stevig op het bureau te kunnen zetten
zorgen dat verstelbare bureaulampen stevig vastgeklikt kunnen worden om in de gewenste positie te blijven staan
Een andere vraag: ben je links- of rechtshandig? Je zult wel om deze vraag moeten lachen. Dit is echter wel belangrijk bij het beantwoorden van de eerste vraag. Als je rechtshandig bent, dan moet de bureaulamp op je bureau links van jou staan. Als je linkshandig bent, dan moet deze rechts staan.
Op deze manier voorkom je dat je hand slagschaduwen creëert op je notities. Als je ook een computer op tafel hebt staan, dan moet de lamp natuurlijk niet voor het beeldscherm staan - dat spreekt voor zich. Zet ook dan de bureaulamp links of rechts van het scherm of erachter. Draai de lampenkop echter altijd van je af, zodat het licht je niet verblindt.
Of de lichtbron van een bureaulamp vervangbaar is, hangt af van het betreffende model.
Als de lampen niet vervangbaar zijn, dan hebt je een model gekozen met vast geïnstalleerde LED-lampen. Deze modellen maken gebruik van de talrijke technische voordelen en de compactheid die de LED-technologie met zich meebrengt. Vast geïnstalleerde LEDs maken immers een zeer filigraan ontwerp mogelijk.
Bij lampen met vast geïnstalleerde LED's vind je op het energielabel de opmerking "De LED-lampen in de lamp kunnen niet vervangen worden".
Als de lampen wél vervangen kunnen worden, dan staat op het energielabel de opmerking "Deze lamp is geschikt voor de energieklassen:". In de artikelgegevens vind je bovendien een verwijzing naar de versie, bijvoorbeeld E27 of E14. Zo kun je zelf beslissen of je echt nog een halogeenlamp in de fitting wilt draaien, of dat je toch veel liever voor een LED-lichtbron kiest. Want in elke lamp met een gestandaardiseerde fitting, zoals E14 of E27, past ook een LED-lichtbron.
Als het geen LED-bureaulamp met vast geïnstalleerde LED's is, dan is de keuze natuurlijk geheel aan jou overgelaten. Laten we echter even eerlijk zijn: twijfel je daadwerkelijk nog steeds tussen LED en halogeen? Met LED...
bespaar je 60% elektriciteit ten opzichte van halogeen
ben je milieuvriendelijk
kies je eenvoudig de meest uiteenlopende lichtkleuren
geniet je van een levensduur van maar liefst 50.000 uur
... terwijl je met halogeen voor een achterhaalde, ouderwetse techniek kiest. Dit is eigenlijk een no-brainer!
Of wat is jouw mening?
Zelfs een minder felle bureaulamp met ongeveer 200 lumen is beter dan helemaal geen bureaulamp. Wij raden echter een helderheid van 400-500 lumen aan om lang en productief te kunnen werken. Nog steeds te donker? Of toch te helder? Kies dan voor een lamp met dimmer. Met een dimmer pas je de helderheid heel gemakkelijk aan (of de lamp een dimmer heeft, vind je terug in de productinformatie).
Houd er ook rekening mee dat je naast de bureaulamp ook voor een goede algemene verlichting moet zorgen. Zo voorkom je een te groot contrast tussen licht en donker. Anders raak je nog sneller vermoeid, als je dat van die vreselijke stapel papierwerk al niet was.
Wij raden aan om bij een bureaulamp qua lichtkleur te kiezen voor helder, fel licht, d.w.z. universeel wit licht. Dit komt overeen met ongeveer 3.300 tot 5.300 Kelvin en heeft een enigszins koele en zakelijke uitwerking.
Als dit licht echter niet zakelijk genoeg is, dan kun je daglichtwit licht gebruiken (meer dan 5.300 Kelvin). Of je besluit om de boel de boel te laten en te ontspannen in warmwit licht (minder dan 3.300 Kelvin). Dit is allemaal mogelijk met één enkele bureaulamp, waarbij je de lichtkleur individueel kunt instellen.
Als je voldoende licht op je bureau hebt, dan is dat helemaal prima. Maar een paar extraatjes kunnen geen kwaad, toch? Geen punt. Je kunt bij bureaulampen kiezen uit tal van extra's. Of de lamp die je hebt gekozen over de gewenste extra's beschikt, kun je terugvinden in de productinformatie.
Dimbaar, oftewel de helderheid is eenvoudig instelbaar
Lichtkleur individueel instelbaar
In hoogte verstelbaar
Met touchdimmer
Flexibel instelbare lampenkop en armatuur
Inclusief klemvoet voor montage aan de rand van het bureau (dan heb je nóg meer ruimte voor werkspullen - maar misschien ook wel voor meer werk!)
Met verwisselbare lichtbronnen of ook met vast geïnstalleerde LED-lampen
Met afstandsbediening
Met USB-aansluitingen
Met Qi-technologie: moderne oplaadtechnologie voor moderne smartphones
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.